Tandkräm som bleker tänderna

Det finns många olika tandkrämer på marknaden som hävdar att de kan hålla dina tänder vita vid regelbunden användning. Hur effektiva de är varierar rejält, och resultatet kan också variera beroende på vad det är som är anledningen till att tänderna missfärgas.

Tandblekning – tandkräm

En blekande tandkräm som ger bra resultat för en person kan vara i princip verkningslös för en annan. Ibland ser man till och med stor skillnad på hur olika tänder i samma mun påverkas av tandkrämen. Det kan därför ofta vara en bra ide att se blekande tandkräm som ett komplement till tandblekningskit och tandblekningspennor. Om man bara använder tandkräm kan man ofta få resultat som inte är så bra som de skulle kunna vara.

Bra tandkramer

Tandkräm – polermedel

Tandkräm får inte innehålla blekmedel i Sverige. Tandkräm med blekningsmedel får inte säljas i Sverige. Tandkräm som marknadsförs för vitare leenden innehåller istället polermedel. I Sverige finns det tämligen strikta regler för vad tandkräm får innehålla och blekmedel är förbjudet i tandkräm. Det finns inte några (lagliga) tandkrämer i Sverige som faktiskt bleker tänderna, det vill säga bryter ned mörka färgämnen.

Däremot finns det tandkräm som innehåller extra mycket slipmedel och som kan hjälpa till att minska risken för att tänderna ska bli missfärgade av till exempel rödvin, kaffe, blåbär och cigaretter.

Slipmedel i tandkrämen

De tandkrämer som säljs i Sverige med slogans som ”för ett vitare leende” och liknande är vanligen tandkrämer som innehåller extra mycket slipmedel. Vanligen rekommenderas man att borsta med tandkrämen minst två gånger per dag, varje dag.

Slipa bort missfärgningar

Slipmedlet gör att missfärgningar som sitter allra ytterst på emaljen slipas bort manuellt medan man borstar tänderna med tandkrämen. Däremot kommer man inte åt djupare missfärgningar – att slipa bort dem manuellt skulle orsaka mer skada än nytta. Sådana missfärgningar behöver man istället behandla med ett ämne som kan bleka dem istället för att försöka ta bort dem med våld.

Underhålla tänderna med tandkräm

Tandkräm med slipmedel kan användas för att minska risken för nya beläggningar och missfärgningar på tänderna efter att de har blivit putspolerade och rengjorda hos tandläkaren eller tandhygienisten. Det är också vanligt att folk använder tandkräm med slipmedel mellan tandblekningarna för att underhålla tänderna så att de förblir så vita som möjligt.

Vad kostar blekande tandkräm?

Priset på tandkräm med slipmedel varierar rejält. Vissa produkter är lika billiga som vanlig tandkräm och det går att hitta tandkräm med slipmedel för under 30 kronor / tuben i de flesta svenska apotek och livsmedelsbutiker. Samtidigt finns det vissa produkter som kostar rejält mycket mer, ibland över 150 kronor tuben. Vissa tandkrämer med slipmedel säljs inte i vanliga livsmedelsbutiker och apotek utan endast via tandvårdskliniker och liknande. De brukar också gå att beställa online.

Risker med slipmedel

Slipmedlet kan orsaka skador på emaljen. Risken ökar om man använder tandkrämen ofta, borstar tänderna länge varje gång eller borstar väldigt hårt. Tala gärna med din tandläkare vid nästa tandläkarbesök för att få instruktioner om hur du ska borsta när du använder tandkräm som innehåller extra mycket slipmedel.