Frågor och svar

Är tandblekning farligt?

Tandblekning är säkert oavsett om du gör det hos en tandläkare eller hemma. Hos en tandläkare används en tandblekning med peroxid som är starkare än de hemmablekningskit som finns på marknaden. Processen hanteras dock av en professionell tandläkare som ser till att tandblekningen varken skadar tandköttet eller tänderna. När du gör en hemmablekning är det också säkert.

Tandblekningsgelen är inte lika stark som hos tandläkaren och även om du gör fel är det inte farligt. Det värsta som kan hända är att du får blekningsgel på tandköttet. Detta kan ge obehagliga ilningar men dessa går över snabbt och orsakar inga långvariga skador på tandköttet.

Hur ofta kan jag bleka tänderna?

Det går att bleka tänderna så ofta du tycker det är nödvändigt. Efter en avslutad tandblekningsbehandling brukar resultatet räcka i flera år.

Om du däremot dricker mycket kaffe eller rödvin eller kanske snusar så håller resultatet inte lika länge. Vissa väljer att göra en ny behandling årligen men det varierar mycket mellan olika personer.

FAQ Tandblekning

Påverkas alla tänder av tandblekning?

Bara naturliga tänder påverkas av tandblekning. Om du har gjort någon lagning eller har konstgjorda tänder kommer dessa inte påverkas alls och förbli samma färg som innan. Det kan vara värt att tänka på innan man påbörjar en behandling. Om lagningen sitter på en av de främre tänderna ser blekningen onaturlig ut eftersom vissa tänder då blir vitare än andra.

Varför blir tänderna missfärgade?

Tänder kan få fläckar och missfärgningar av flera olika saker och oftast handlar det om vilka vanor man har. Viss mat och dryck färgar tänderna mer, bland annat rödvin, kaffe, te och läsk. Om du snusar eller röker får du ofta missfärgade tänder av nikotinet. Sedan gulnar alla tänder med åldern oavsett hur bra vanor man har.

Hur länge kommer resultatet att hålla?

Oftast varar resultatet länge, normalt sett i flera år, men det beror återigen på dina vanor. Om du till exempel dricker mycket kaffe och rödvin samt röker kommer dina tänder bli missfärgade igen relativt snabbt.

Om du begränsar intaget av mat och dryck som påverkar tändernas färg får du ut mer av tandblekningen under en längre tid. Men oavsett vanor kommer du alltid ha vitare tänder efter tandblekningen än du hade från början.

Kommer tandblekningen skada emaljen?

Nej, den tandblekning som säljs för hemmabruk skadar inte emaljen och den starkare blekning som görs hos en tandläkare är noga anpassad för att inte skada emaljen.

Kan mina tänder bli för vita så att det ser onaturligt ut?

När du gör hemmablekning är det vanligaste att du gör behandlingen under en längre tid, oftast minst en vecka. Efter bara några behandlingar börjar du se skillnad på tändernas färg och därefter märker du en förändring efter varje behandling.

När du tycker dina tänder är vita nog och känner dig nöjd kan du helt enkelt avsluta behandlingen. En hemmabehandling är dock sällan så stark att du kommer få ett onaturligt vitt resultat och hos en tandläkare visar de dig vilken nyans tänderna kan förväntas få efter behandlingen.

Finns det några biverkningar?

Det finns inga långvariga, farliga biverkningar av tandblekning. Vilken biverkning du kan få efter behandlingen beror på vilket märke eller metod du väljer. Många upplever en obehaglig ilning som oftast bara varar en kort stund precis efter behandlingen men i värsta fall kan vara upp till ett dygn. Det är dock inget att oroa sig för.