Justera sneda tänder och feljusterade tandbett

Justera tänderna

Det finns flera anledningar till varför vissa människors tänder växer snett är överlappande eller ”skruvade”. Vissa människors mun är för liten för sina tänder.

I andra fall har en persons övre och nedre käkar inte samma storlek vilket resulterar i antingen överdriven framskjutning i överkäken, eller ett underbett, när lägre käken sticker ut framåt orsakar detta att tänder sträcker ut sig utanför övre tänderna.

Sneda över – och underbett

Oftast är sneda tänder, över – och underbett ärvda egenskaper precis som din ögonfärg eller storlek på dina händer. Andra orsaker till feljusterade bett är för tidig förlust av barn- eller vuxna tänder; felaktig lämpade tandläkare åtgärder (till exempel fyllningar eller kronor) Gingivit (tandkötts sjukdom).

Justera sneda tander

Missanpassningar

Otillbörliga påtryckningar på tänder och tandkött; missanpassning av käken efter allvarliga ansiktes skador. Det kan även bero på tumörer i munnen eller käken, eller gemensamma muntliga hälsoproblem hos barn som tumsugande, napp efter tre års ålder, eller långvarig användning av en flaska.

Vilka problem finns det med sneda tänder och feljusterade bett?

Sneda tänder och feljusterade bett kan:

  • Störa korrekt tuggande
  • Gör att hålla tänderna rena blir mer utav en utmaning, ökar risken för tand förfall, håligheter och Gingivit.
  • Ökad risk för att bryta en tand.
  • Få människor att känna sig självmedveten om deras utseende och påverka deras självkänsla.

Hur vet jag om mina tänder är sneda eller mina bett är feljusterade?

Medan du själv kan se om dina tänder är sneda, kan din estetiska tandvård tandläkare avgöra om ditt problem kräver en behandling. Din tandläkare, specialist på estetisk tandvård, kommer att söka efter följande tecken:

  • Onormal justering av dina tänder
  • Onormalt utseende i ditt ansikte
  • Svårigheter eller obehag när du tuggar eller biter
  • Talsvårigheter, inklusive läspande
  • Hur behandlas sneda tänder och feljusterade bett?

Estetisk tandvård

När en diagnos görs kan en tandläkare som är estetisk tandvård specialist besluta den bästa behandlingen för dina tänder eller feljusterade bett. Det är troligt att du får genomföra en så kallad tandreglering där specialisten på estetisk tandvård hjälper dig att ta fram en plan för tandregleringen.

Rätta till problemen

För vissa människor blir en flyttbar tjänare (ex tandställning för att stabilisera den nya positionen för tänder) för att rätta till problemet. Borttagning av en eller flera tänder kan krävas om trängsel är det största problemet. För de flesta är tandställningar nödvändiga för att rätta till problemet.

Lycka till med att korrigera dina tänder och att få ett vackert leende!

Lämna ett svar