Missfärgade tänder

Fixa missfärgade tänder

Det finns många orsaker till att vi får missfärgade tänder. Livsmedel, ålder och somliga mediciner påverkar tändernas kvalitet och gör dem missfärgade. Nästan alla drabbas av missfärgade tänder med tiden, vilket för de allra flesta beror på för hög konsumtion av kaffe, rödvin, läsk, soja och tobak.

Även hur du sköter din munhygien spelar stor roll. Sköter du din tandborstning morgon och kväll samt använder tandtråd är risken mindre att du drabbas av missfärgningar, men det är ingen garanti för att du slipper. Det är också viktigt att komma ihåg att du inte kan borsta bort missfärgningar.

Anledningar till missfärgade tänder

Vi har redan nämnt att felaktig kost, alkohol och nikotin fräter och frestar på tänderna. Vad som konkret händer är att din munmiljö surnar vilket påverkar tändernas status. Enkla sockerarter, som finns i snabba kolhydrater, letar sig in i tandens bakterieläggning och syror uppstår. Dessa syror löser upp emaljen och ger i förlängningen karies.

Visserligen neutraliserar saliven syran till viss del, men inte tillräckligt för att undvika att hål till slut uppstår. En viktig ingrediens för att motverka syran är fluor, vilket bland annat finns i den tandkräm som vi använder.

missfargningar pa tanderna

Mat som är skonsam mot tänderna är bland annat:

  • Yoghurt
  • Vitt bröd
  • Vit fisk
  • Jasminris
  • Kycklingfilé

Metoder mot missfärgningar

Missfärgade tänder kan numera behandlas mycket effektivt med ett flertal olika tandblekningsmetoder. Antingen så kan du behandla själv hemma med blekgel eller tandblekningspenna eller också kan du gå till tandläkaren för effektiv, men betydligt dyrare behandling.

Tandblekningskit som du köper för hemmabruk är numera både effektiva, skonsamma och säkra, men om du känner dig osäker så kan det ändå vara värt att låta tandläkaren utföra behandlingen. Tandläkaren använder samma verksamma substans som du gör hemma, men styrkan är dock större och behandlingens resultat blir därför hållbart längre. Du kan räkna med ett hållbart resultat under åtminstone 2-3 år. För tandblekning hemma varar ett bra resultat minst 6 månader.

Undvik missfärgningar efter behandling

Har du nyligen blekt tänderna så är det extra viktigt att vara uppmärksam på vad du äter för att undvika att missfärgningar får fäste på nytt. Efter en blekning är tänderna också mer känsliga för starka färger, och du bör därför hålla dig till vita maträtter ett par veckor efter behandlingen.

En annan viktig ingrediens för att mildra syreattackernas konsekvenser heter flour. Den ser dels till att förhindra hål genom att minimera angreppens effekter, och den gör dels att dina tänder är väl förberedda vid nästa syreangrepp genom att bygga upp tändernas skydd igen. Att kontrollera färgen på maten är särskilt viktigt om du nyligen har blekt tänderna. Då är tänderna känsligare än normalt för starka färger, så rådet är att hålla sig till vita maträtter under åtminstone ett par veckor efter blekningen.

Lämna ett svar