Passar tandblekning dig?

Populärt med tandblekning

Att bleka tänderna är jättepopulärt, men kan alla verkligen göra detta? Svaret är att tandblekning är ett alternativ för de flesta, men inte för alla. Vi visar i denna artikel de personer som inte bör genomföra en tandblekning just nu.

Nedan följer en lista på personer som inte bör genomgå tandblekning:

  • Barn under 16 år, som har mer känsliga tänder än vuxna, vilket kan göra att tänderna skadas eller irriteras väldigt mycket av blekning.
  • Gravida eller ammande kvinnor, eftersom man inte riktigt vet hur tandblekning påverkar dem, då tillräckligt med forskning inte bedrivits om detta.
  • Personer med känsliga eller problematiska tänder. Det kan nämligen vara svårt att förutse hur tandblekning kommer att påverka sådana tänder.
  • Personer med känsligt eller skadat tandkött. Blekmedel kan nämligen då komma in i tandköttet i samband med blekprocessen, vilket kan påverka tandköttet negativt.
  • Personer med många fyllningar och andra tillskott i tänderna. Alla oäkta material som satts in i tänderna kommer nämligen att förbli opåverkade av tandblekningen, vilket kan göra att kontrasten mellan tänderna och fyllningarna (som i regel görs med den naturliga tandfärgen som utgångspunkt) blir mycket stor. Har man bara någon enstaka fyllning i tänderna brukar detta dock inte vara något problem, det samma gäller om fyllningarna inte är på så synliga ställen i tänderna.
  • Personer som har orealistiska förväntningar, och förväntar sig att tandblekning även ska ändra tänderna i övrigt, eller som förväntar sig ett kritvitt leende. Detta kan nämligen inte garanteras, vilket gör att den som inte har realistiska förväntningar förmodligen kommer att bli besviken.
  • Personer som tidigare haft problem i samband med tandblekning, oavsett vilken typ av problem detta var. Detta säger sig själv, men vi vill ändå påpeka detta. Om du haft problem med detta tidigare, är risken ganska stor att du kommer att ha det igen, så ta inga onödiga risker!

Vad kan man göra om man är osäker på om tandblekning passar en eller inte?

I så fall rekommenderar vi dig att kontakta din tandläkare, som kan undersöka dina tänder grundligt och sedan ge dig rekommendationer baserat på detta.

Lämna ett svar