Regler för tandblekning

Säkert med regler för tandblekning

Tidigare var marknaden för tandblekning relativt oreglerad men nya direktiv från EU påverkar nu vad tandblekningsmedlen får innehålla. Du kan därför känna dig säker på att du inte skadar dina tänder när du genomför tandblekningen hemma.

Vissa typer av tandblekning innehåller peroxid. Detta är ett ämne som kan vara skadligt för tänderna om man inte är försiktig. Sedan den 1 november 2012 får peroxid endast användas av tandläkare.

Direktiv för tandblekningsmedel

Peroxid kan nämligen skada emaljen om det lämnas på för länge och även irritera tandköttet. Tandblekning faller inom kategorin kosmetiska och hygieniska produkter och det nyligen utfärdade direktivet om vilka ämnen som får ingå i dessa produkter påverkar därmed tandblekningsmedelsinnehållet.

Köpa peroxidfri tandblekning

Den peroxidfria tandblekningen som du köper på nätet och själv kan göra hemma är säker och enkel att använda. Om du vill spara tusenlappar på din blekning så rekommenderas du prova det. Du kan läsa om vilka företag som vi rekommenderar på vår första sida.

regler tandblekning

Tandblekningskit

När du köper tandblekningskit på nätet så får de max innehålla 0,1 % väteperoxid medan en tandläkare får sälja produkter som innehåller upp till 6 % väteperoxid (detta motsvarar drygt 16% karbamidperoxid).

Produkter som innehåller mer än 6% väteperoxid är förbjudna. Tandblekning får heller inte utföras på personer under 18 år. En tandläkare kan antingen genomföra hela behandlingen på plats eller också utför denne bara första delen av behandlingen.

Tandläkare och hemma

Utför du hela behandlingen på en gång tar detta sammanlagt mellan 1 till 1,5 timme. Det andra alternativet är att en bettskena som avgjuts så att den perfekt passar dina tänder skapas hos tandläkaren. Den första behandlingen görs sedan av tandläkaren medan du utför resterande behandlingar hemma.

Bedömer tandläkaren att det går att få en lika hög säkerhetsnivå som om denne själv utfört proceduren, kan du få göra första behandlingen själv på plats under överinseende av tandläkaren.

Tandblekningen hemma

Därefter kan du få ta hem produkterna och genomföra hela behandlingen hemma. Detta gäller dock bara om tandläkaren har gjort en full undersökning som visar att det inte finns några munsjukdomar eller annat som utgör en risk för patienten.

Om tandläkaren även tror att det finns en risk att du kommer använda produkterna i större mängd eller längre än tillåtet så får denne inte heller låta dig ta med tandblekningen hem.

Förordningar tandblekning hemma

Det finns nu som sagt nya regler kring tandblekning som görs hemma. Innan har det funnits flertalet återförsäljare som sålt tandblekning med väteperoxid i tandblekningsgelen, vilket har visat sig kunna skada både tänder och tandkött.

Nu säger dock nya regler att väteperoxid inte får finnas som ingrediens i tandblekningsprodukter som sälja för hemmabruk.

Nya regler

Nya regler leder nu till att endast tandläkare får fortsätta använda gel med denna ingrediens. Tandläkare kan ha kontroll på hur lång tid patienten bleker sina tänder och vilken styrka gelen har, och därför kan de fortsätta använda gel med väteperoxid.

Tandblekning har ju funnits på marknaden i flera år nu, och varje år är det fler och fler som väljer att göra sin tandblekning hemma. Därför måste man kunna vara säker på att produkterna inte skadar tänder och tandkött, vilket har lett till de nya reglerna.

Peroxidfri tandblekning

Många återförsäljare har börjat gå över till peroxidfri tandblekning, men många väljer dock att fortfarande sälja gel med peroxider i, vilket strider mot lagen i Sverige.

Läkemedelsverket har satt reglerna med konsumenterna i åtanke, och fler sådana regler inom hälso- och skönhetsprodukter kan förväntas i den närmsta framtiden. Om det är bra eller dåligt tål att diskuteras, och svaret kan vara olika för olika produkter.

Vilka påverkas av nya regler för tandblekning?

För konsumenten kommer det att innebära att de produkter de använder för att bleka tänderna hemma blir säkrare för tänder och tandkött, men å andra sidan kan de förvänta sig ett långsammare resultat.

Detta på grund av att ingredienserna i den nya gelen är lite mildare än det som innehåller väteperoxider. För återförsäljare innebär det att de måste köpa nya produkter, och därmed slänga tandblekning med väteperoxid som de har på lager.

Detta kan slå negativt ekonomisk för vissa aktörer. För tandläkare kommer de nya reglerna troligen att slå negativt, då folk kommer känna sig mer trygga med att göra sin tandblekning hemma.

Lämna ett svar