Ta hand om dina tänder!

Att sköta sina tänder är mycket viktigt och för att kunna göra det på ett bra sätt behöver du en bra tandborste. Tandborstar kan delas in i tre huvudkategorier, nämligen manuella tandborstar, eltandborstar och specialborstar.

Manuella tandborstar

Den klassiska tandborsten som vi alla är uppväxta med är fortfarande den vanligaste tandborsttypen. Men utvecklingen har inte stått stilla. Förr såg de flesta borstarna likadana ut och alla köpte dem hos tandläkaren. Numera finns det tandborstar att köpa i varje butik, den ena färggladare än den andra.

Borstyta

Tittar man närmre på själva borsten på någon av de lite dyrare varianterna så ser du att alla strån inte är lika långa. Varje tillverkare har sin egen borstyta som tagits fram av experter i laboratoriemiljö.

Syftet är givetvis att tandborsten ska komma åt så bra som möjligt inte bara på själva tandkronan utan även mellan tänderna och i de små fickor som finns vid tandköttskanten.

Eltandborstar

En eltandborste kan du idag få tag på relativt billigt. De behöver inte kosta mer än ett par hundra. Precis som när det gäller andra saker så får man vad man betalar för, så det kan vara klokt att undvika de allra billigaste modellerna.

En eltandborste har ganska lång livslängd om du sköter den rätt. De är viktigt att hålla den ren och se till att den skyddas från fukt som ofta finns i badrummet. Det finns dock vattentäta borstar som du till och med kan använda i duschen.

Även om själva huvudenheten håller länge så är det viktigt att byta tandborsthuvudet relativt ofta. Vid normal användning brukar borsthuvudet hålla i ca 4-6 veckor. Ta för vana att skölja av det noga efter varje användning så håller det sig fräscht under hela sin livslängd.

Specialborstar

Det finns många olika specialtandborstar med olika användnings-områden. Det finns borstar med bara några få strån som används där det kan vara svårt att komma åt med en vanlig tandborste, och så kallade mellanrumsborstar som, precis som namnet antyder, används för att göra rent mellan tänderna.

God munhygien

Förutom borstar finns det en hel del andra munhygienprodukter på marknaden. Jag tänker främst på tandtråd, tungskrapor mot dålig andedräkt och olika typer av munsköljningsvätskor.

Dina tänder ska räcka hela livet, så ta väl hand om dem!

Lämna ett svar