Tandblekning hemma – skena och gel

Blekning med gel och skena

Den vanligaste formen av tandblekning är den man gör hemma med skena och gel. Det är praktiskt att slippa stressa iväg till en tandläkartid och priset är dessutom betydligt lägre vilket många ser som en stor fördel.

När du beställer hem ett kit för tandblekning brukar du få med minst en till två skenor i gummi som sedan ska formas så att de passar dina tänder perfekt. Här finns billiga tandblekningskit.

Skenan och passform

När du gjuter formen är det väldigt viktigt att den blir bra för att du ska få det allra bästa resultatet. Det behövs inga komplicerade metoder för att fixa till skenan så att den passar just ditt typ av bett. Det enda du behöver är en kastrull med kokande vatten.

När vattnet kokar lägger du helt enkelt i skenan och de flesta modeller har en liten flik som du kan hålla i så att det är lättare att få upp den sedan. Skenan ska inte vara i länge, ett par sekunder till dess att den har mjuknat och går att forma.

Formbar skena

Nu när skenan är formbar tar du upp den från det kokheta vattnet och pressar den hårt mot tänderna och håller kvar en stund. Pressa även lite med fingrarna runtomkring tänderna, detta hjälper skenan att få den allra bästa passformen.

blekgel och skena

Så snart du är nöjd med formen lägger du in skenan i kylen, frysen eller helt enkelt i kallt vatten. Den kommer då att stelna och sedan behålla formen. Skulle gjutningen mot all förmodan misslyckas och du känner att passformen inte blev riktigt bra går denna procedur att göra om.

Du kan dock inte göra om det hur många gånger som helst, försök därför att lyckas första gången och ha inte bråttom under den här delen av processen.

Blekningsgel

Gelen som medföljer om du köper ett startkit hos en försäljare appliceras sedan i främre delen av skenan som oftast används från någon timme till ett par timmar per dygn. I vissa fall ska man först använda en typ av gel under 30 – 60 minuter för att sedan använda en annan gel nattetid under ett par timmar. Exakta instruktioner följer alltid med produkterna, läs igenom dessa innan du använder skenan.

Rena tänder

En annan viktig sak att tänka på är att alltid använda skenan efter att du har borstat dina tänder. Det har visat sig att resultatet blir som bäst när gelen används på rena tänder. Ibland kan tandblekningsgelen ge ilningar. Detta motverkas lätt genom att du använder munskölj dagligen.

Effekten

Hur mycket vitare dina tänder blir med skena och gel vid tandblekning hemma kan variera från person till person. Det beror självklart mycket på hur tänderna såg ut innan blekningen. Det vanligaste är att tänderna åtminstone bleks ett par nyanser och denna effekt håller oftast i sig i 6 – 8 veckor. Hur länge den håller beror på vad du dricker och äter.

Noga med mat och dryck

Läsk, kaffe, te och rödvin är några av de drycker som är kända för att ge gula eller missfärgade tänder. Ett tips kan vara att dricka läsk med sugrör och att dricka ett glas vatten efter kaffet till exempel. Det renar tänderna.

Lämna ett svar