Bleka tänderna hemma

Beconfident
★★★★★
 • Testvinnare. Apoteksgodkända produkter
 • 500 000 nöjda kunder
 • Fri frakt över 500:-. Snabb leverans.

Köp hos Beconfident »
Dentaworks
★★★★
 • 100% emaljsäker
 • Snabb leverans
 • Ej testad på djur

Köp hos Dentaworks»
Dentway
★★★★
 • Snabb leverans
 • Fri frakt över 400:-
 • Nöjd-kund garanti

Köp hos Dentway »

Tandblekning hemma görs vanligen med en gel som läggs på tänderna. En av fördelarna med att bleka tänderna hemma är att man inte behöver göra hela blekningen i en sittning. Det finns dock flera sätt att bleka sina tänder hemma i lugn och ro. Man kan till exempel följa ett schema där man bleker tänderna i en till två timmar varje kväll under en veckas tid – ett schema som de flesta av oss inte skulle ha tid att följa om vi behövde gå tillbaka till tandkliniken för varje enskild blekningssession.

Innan tandblekningen

Innan tandblekningen bör man försäkra sig om att man inte har några problem som gör tandblekning mindre lämplig, eller som gör att man måste iaktta särskild försiktighet vid tandblekning. Exempel på sådana problem är tunn emalj eller att man har ilningar i tänderna. Att regelbundet besöka tandläkare eller tandhygienist är därför att rekommendera även om man gör själva tandblekningen hemma.

Tandläkarbesök

Du bör besöka tandläkaren regelbundet. Försäkra dig alltid om att dina tänder tål att blekas innan du prövar att bleka dem hemma. Att man till exempel har tunn emalj eller ilningar i tänderna innebär inte per automatik att tandblekning är helt uteslutet, däremot kan man behöva professionell rådgivning för att välja rätt metod och tillvägagångssätt. Det samma gäller om man snusar eller röker.

Basta tandblekning hemma

Besöka tandläkare regelbundet

En annan anledning till att regelbundet besöka tandläkare eller tandhygienist även om man bleker sina tänder hemma är att tänderna bör vara fria från hål innan man bleker dem, och det är också bra om man får eventuell tandsten borttagen innan blekningen eftersom resultatet av blekningen tenderar att bli bättre då.

Fyllningar och kronor brukar inte bli blekta av tandblekningsmedel, och man kan behöva byta ut dem innan blekningen för att få ett bra slutresultat. När tänderna blir vitare blir fyllningar och kronor lättare att urskilja om de inte också är vita.

Tandblekning och graviditet

Om du är gravid eller ammar, konsultera din barnmorska eller annan relevant medicinsk personal innan du genomgår en tandblekning. För de flesta typer av tandblekning gäller att man helst ska avstå under graviditet och amning, eftersom det saknas vetenskaplig information om eventuell skadlighet för fostret eller barnet. Det finns helt enkelt inte tillräckligt mycket forskningsresultat på området för att kunna fastslå om det är säkert eller inte.

Tandblekning hemma

Tips! Ta ett foto på dina tänder innan behandlingen så att du har något att jämföra med efteråt. Då ser du bättre vilken skillnad det har givit med din tandblekning.

Tandblekningskit

Ett gelbaserat tandblekningskit är ett enkelt sätt att bleka dina tänder hemma. En vanlig metod för tandblekning hemma är att använda en kemisk blekgel som stryks på en bettskena. Bettskenan placeras i munnen så att blekmedlet kommer i kontakt med tänderna, men helst inte med tandköttet.

Engångsskenor

En annan metod är att köpa engångsremsor eller engångsskenor som är klädda med blekmedelsgel så att man slipper hälla på den själv. En tredje lösning är att köpa en blekmedelslack som penslas på tänderna.

Skenor och blekning

Oavsett vilken metod och produkt man väljer är det viktigt att följa de rekommendationer som gäller för just den produkten. För kort behandlingstid eller för få behandlingar kan ge sämre resultat, och för lång behandlingstid eller för många behandlingar kan orsaka skador.

Blekgel

Blekgel som säljs för kemisk tandblekning innehåller ofta karbamidperoxid eller väteperoxid. De preparat som säljs i handeln för tandblekning hemma får innehålla max 0,1% väteperoxid eller motsvarande effektstyrka av annat medel.

Vill man ha mer effektstyrka än så i medlet måste man köpa tandblekningen från en tandläkare. Om en blekgel innehåller kaliumnitrat så är det inte för att det ger någon extra blekeffekt utan för att man hoppas på att det ska minska risken för ilningar i tänderna under behandlingen.

Beconfident
★★★★★
 • Testvinnare. Apoteksgodkända produkter
 • 500 000 nöjda kunder
 • Fri frakt över 500:-. Snabb leverans.

Köp hos Beconfident »
Dentaworks
★★★★
 • 100% emaljsäker
 • Snabb leverans
 • Ej testad på djur

Köp hos Dentaworks»
Dentway
★★★★
 • Snabb leverans
 • Fri frakt över 400:-
 • Nöjd-kund garanti

Köp hos Dentway »

Fördelar och risker

Läs alltid innehållsförteckningen innan du köper och använder något tandblekningsmedel hemma, och se till att du vet hur de olika ämnen verkar och vilka fördelar och risker de innebär.

Det finns till exempel tandblekningsprodukter som innehåller ämnen som natriumperborat, natriumklorit och citronsyra. Att kontrollera innehållsförteckningen innan köp är alltid viktigt, men extra viktigt blir det om man köper produkter utomlands eller beställer dem från utlandet, eftersom man då inte kan räkna med att de följer svenska säkerhetsregler. Det finns en hel del produkter på marknaden som du förmodligen inte vill ha i din mun.

Tandblekning hemma med skena från tandläkaren

Många tandvårdskliniker erbjuder idag en lösning där patienten genomför tandblekningen hemma, men använder en bettskena som tagits fram på tandkliniken.

Du besöker tandvårdskliniken och får din mun undersökt, för att säkerställa att den är redo för en tandblekning. Sedan görs en avgjutning av dina tänder och en plastskena tillverkas. På så vis får du en tandskena som passar just dina tänder perfekt. När du vill bleka dina tänder hemma fyller du tandskenan med tandblekningsmedel och använder den i enlighet med instruktionerna för tandblekningsmedlet.

Tankblekningsskena

En skena hjälper dig att hålla blekmedlet där det skall vara. Att den här metoden har blivit så populär är inte svår att förstå. Man får en perfekt sittande bettskena att använda, men man behöver inte hitta en lucka i sin kalender där man har tid att tillbringa själva blekningstiden på tandvårdskliniken.

Istället för att sitta hos tandläkaren med blekmedel på tänderna i en till två timmar under kontorstid kan man göra det i sitt hem när det passar, till exempel på kvällen när arbetsdagen är över och barnen har somnat.

Enkel behandling hemma

Att man gör behandlingen hemma innebär också att man, om man så önskar, kan välja den typ av behandling som består av flera upprepade blekningar under en veckas tid. Det är många av oss som inte har tid att gå till tandkliniken varje dag under en hel veckas tid.

Efter tandblekningen

Oavsett om man gör sin tandblekning hemma eller på en klinik kan man drabbas av irriterat tandkött under den första tiden efteråt, och ilningar i tänderna är inte heller ovanligt. Dessa problem brukar vara av övergående karaktär. Om det inte visar tecken på att avta efter några dygn bör man kontakta tandläkare eller tandhygienist.

Vissa behandlingar innebär att man bleker sina tänder en till två timmar per dygn under ungefär en veckas tid. Om du är inne i en sådan behandling och drabbas av svullet, sårigt och irriterat tandkött är det säkrast att ta en paus och inte bleka tänderna igen förrän problemet lagt sig.

Ha lite tålamod

Ofta räcker det med två dygn utan blekmedel för att man ska kunna återstarta behandlingen igen. Var försiktig, och tveka inte att ta en paus igen vid behov. Det är bättre att behandlingen får ta två veckor än att du drabbas av rejäla tandköttsproblem.

Om du tidigare har drabbats av signifikant tandköttsirritation efter en tandblekning hemma där du använde standardskenor kan det vara idé att gå till tandläkaren för att få specialgjorda skenor gjorda inför nästa blekning. Med en skena som passar just dina tänder exakt minskar risken för tandköttsirritation.

Rätt mat vid tandblekning

Vissa sorters mat och dryck är mer benägen att färga våra tänder än andra. I den här gruppen hittar vi till exempel rödvin och blåbär. För att få bästa resultat av sin tandblekning bör man undvika att äta och dricka sådana produkter under de första dygnen efter tandblekningen.

Till och med för proffsen kan det vara svårt att förutsäga hur bra resultatet av en tandblekning kommer att bli eftersom så många variabler påverkar, och för privatpersoner som bleker sina tänder hemma utan att konsultera någon specialist först är det förstås ännu svårare att förutsäga hur tänderna kommer att se ut efteråt.

Beconfident
★★★★★
 • Testvinnare. Apoteksgodkända produkter
 • 500 000 nöjda kunder
 • Fri frakt över 500:-. Snabb leverans.

Köp hos Beconfident »
Dentaworks
★★★★
 • 100% emaljsäker
 • Snabb leverans
 • Ej testad på djur

Köp hos Dentaworks»
Dentway
★★★★
 • Snabb leverans
 • Fri frakt över 400:-
 • Nöjd-kund garanti

Köp hos Dentway »

Bästa resultat

Exempel på faktorer som påverkar resultatet av en tandblekning är tandens ursprungsfärg, vilken typ av missfärgning man har, om man har flera olika missfärgningar och hur länge missfärgningarna har funnits. Om du behöver laga en tand efter att nyligen ha blekt tänderna nyligen är det viktigt att du berättar för din tandläkare om tandblekningen när du bokar tid.

Om det finns rester av blekmedel kvar i munnen kan det nämligen påverka plastfyllningsmaterial så att de inte stelnar korrekt och inte blir tillräckligt hårda. På grund av detta brukar man vänta en till två veckor efter en kemisk tandblekning innan man genomför någon lagning.