Tandblekning tandläkare

Bleka tänderna hos tandläkare

Oavsett om man vill bleka sina tänder hemma eller på en tandklinik är det viktigt att munnen undersöks av en tandläkare eller tandhygienist för att säkerställa att den är redo för tandblekning. Det är dyrare att göra det hos en tandläkare, men man får bra resultat! Du kan dock absolut få ett riktigt bra resultat med vita tänder hemma.

Innan tandblekningen hos tandläkaren

Fördelen med att bleka sina tänder hos tandläkaren är att denna undersökning kan göras precis innan själva tandblekningen, så att inga problem hinner uppstå under tiden som går mellan undersökningen och blekningen.

Man kan också se till att få tandsten borttagen eftersom tandsten kan leda till ett sämre resultat när man bleker sina tänder. Tandsten är inte bra för sina tänder, så absolut bra att ta bort detta med jämna mellanrum.

Tandblekning hos tandläkaren

Tandläkare använder laser eller blekmedel som är starkare än de medel man använder i hemmet. Det är därför viktigt att man har friska tänder om man vill bleka sina tänder hos tandläkaren.

Exempel på sådant som innebär att man ska avstå från tandblekning eller att tandblekningen måste genomföras med särskild hänsyn till problemen är tandköttsproblem, tunn emalj, ilningar i tänderna, eller att man har många fyllningar.

Metoder och produkter

Ofta finns det metoder och produkter som går att använda även om man har vissa underliggande tand- eller munproblem, men det blir i sådana situationer extra viktigt att konsultera ett proffs istället för att laborera på egen hand. Den som röker eller snusar kan också behöva hjälp av en tandspecialist för att få ett bra resultat av tandblekningen.

Om man har hål i tänderna ska dessa åtgärdas innan tandblekning genomförs. Att ha några få fyllningar är vanligen inte något stort problem i samband med tandblekning så länge de är av god kvalité.

Var noga innan tandblekningen

Ibland kan det dock krävas att man byter ut en fyllning eller krona innan tandblekningen eftersom fyllningen eller kronan inte är vit nog för att kunna smälta in när tandblekningen är över.

Eftersom det inte finns tillräckligt med långtidsstudier rörande kemisk tandbleking som utförs under graviditet eller under amningsperioden går det inte att veta med säkerhet om produkterna är ofarliga för foster och/eller ammande barn.

Att avstå från kemisk tandblekning brukar därför rekommenderas för gravida och ammande kvinnor. Däremot kan man göra en professionell tandrengöring och få sina tänder putsade – ibland räcker detta för att få bort missfärgningar och få tänderna att se bättre ut.

Tandblekningen

Precis innan tandblekningen är det bra att ta ett fotografi av tänderna. Hos många tandläkare ingår detta i behandlingen. När man har ett fotografi på tänderna från innan behandlingen är det enklare att efteråt bedöma hur pass effektiv behandlingen var.

Före och efter tandblekning

Det är lätt att se skillnaden när tandläkaren visar en före-efter bild. Den vanligaste metoden för tandblekning hos tandläkaren innebär att tandläkaren gör en avgjutning av dina tänder och tillverkar en skena av mjukplast som passar dina tänder perfekt.

Sedan läggs ett kemiskt blekmedel (vanligen en gel) på skenan och den placeras på dina tänder, och får vara kvar där i en till två timmar. Ibland krävs att man kommer tillbaka en eller två gånger för att upprepa behandlingen.

Skena och blekmedel

Ett annat alternativ är att du tar med dig skena och blekmedel hem och utför behandlingen där. Detta är särskilt vanligt om tandläkaren har bedömt att upprepade behandlingar under en veckas tid är den bästa lösningen för klienten.

En fördel med att bleka sina tänder hos tandläkaren är att de kan förberedas på ett vis som är idealt för just den blekning som ska genomföras. Hos tandläkaren är det också vanligt att en gummiduk används som skyddar resten av munnen mot blekmedel.

Starka kemiska blekmedel som inte bara verkar på ytan av tanden fungerar genom att tränga in i både emaljen och dentinet och bryta ned mörka ämnen.

Blekgel hos tandläkare

Exempel på vanligt förekommande blekmedel är karbamidperoxid och väteperoxid. Vissa blek-geler innehåller förutom blekmedel även kaliumnitrat, i en förhoppning om att det ska minska risken för ilningar i tänderna under själva behandlingen.

Sedan oktober 2012 är det i Sverige bara tandläkare som får sälja tandblekningsmedel med mer än 0,1% väteperoxid till konsumenter. För tandläkare går den övre gränsen för vad som är tillåtet vid max 6% väteperoxid.

Ljusbehandling med laser

När man bleker sina tänder hos tandläkaren kan den kemiska blekningen kombineras med ljusbehandling / laserbehandling. De är en process att bleka sina tänder hos en tandläkare.

Tandblekning av enskild missfärgad tand

Om en tand har en annan färg än de övriga så måste denna behandlas individuellt. Det är inte helt ovanligt att en rotfylld tand missfärgas inifrån och får en annan färg än övriga tänder. En sådan tand behöver behandlas separat av tandläkare.

En vanlig metod är att helt ta bort gamla fyllningar i tanden, och sedan göra en öppning på baksidan av tanden. Öppningen gör det möjligt för tandläkaren att bleka tanden inifrån. En populär lösning är att blanda vatten med natriumperborat och placera detta i tanden.

Under tre till sju dagar får det stanna i tanden, och kommer under denna tid att ge ifrån sig små mängder väteperoxid. Sedan gör man ett återbesök och då kontrollerar tandläkaren resultatet.

Bleka tänder flera gånger

Vid behov upprepas blekningen en eller två gånger, annars gör tandläkaren en ny fyllning med ett tandfärgat material som inte är lika troligt att missfärga tanden som äldre sorters rotfyllningar. Ibland kombineras denna metod med att man också bleker tanden utifrån på vanligt vis.

Obs! Det har i sällsynta fall hänt att blekning av tanden inifrån har orsakat allvarliga skador djupt nere i tanden som inte märkts direkt utan först senare när tandläkaren tagit en röntgenbild.

Efter tandblekningen

Vissa tandläkare stärker tänderna med fluorbehandling efter att de blekts. Irriterat tandkött och ilningar i tänderna är vanligt under de första dygnen efter en tandblekning, även om den utförs på tandklinik. Risken för irriterat tandkött är dock lägre när en specialutformad skena har använts istället för en standardskena.

Specialanpassad skena

Detta eftersom den specialutformade skenan passar just dina tänder perfekt. Under de första dygnen efter avslutad tandblekning bör man undvika mat och dryck som har en benägenhet att missfärga tänder, till exempel rödvin och kaffe.

I Sverige är det vanligt att tandkliniken rekommenderar ett återbesök en tid efter att blekningen har genomförts så att en tandhygienist eller tandläkare kan undersöka vilket resultat som uppnåtts och om det finns några tecken på skador.

Nya färgen behöver anpassa sig

Även för proffsen är det svårt att exakt kunna förutsäga resultatet av en tandblekning, eftersom det är så många variabler som spelar in för slutresultatet. Dessutom tar det tid för den nya färgen att stabilisera sig, så hur det ser ut när du lämnar tandvårdskliniken behöver inte vara hur det kommer att se ut en vecka senare.

Blekmedlet

Om det finns blekmedel kvar på dina tänder när du får en tand lagad kan detta påverka plastfyllningsmaterialet så att det aldrig blir tillräckligt hårt. På grund av detta vill de flesta tandläkare inte göra lagningar förrän det gått en till två veckor efter en kemisk tandblekning.

Detta är ytterligare en anledning till varför det är så bra att få sina tänder undersökta innan tandblekningen – du vill inte överraskas av hemsk tandvärk dagen efter en tandblekning och tvingas vänta på att få tanden lagad.

Faktorer tandblekning och resultat

Exempel på faktorer som påverkar slutresultatet av en tandblekning är tandens grundfärg, typ av missfärgningar, om det finns flera olika missfärgningar, hur länge missfärgningarna har varit där, och vilket tandblekningsmetod som används.

Bleka tänderna hos tandläkare

Att bleka tänderna hos tandläkare är ett rätt så mycket dyrare alternativ till att bleka tänderna hemma. Men det finns några vägande skäl att bleka tänderna hos tandläkare istället för att göra det själva.

Fördelarna med att göra tandblekningen hos tandläkaren är att du får en ordentlig kontroll av tänderna först, tandskenan är specialanpassad för just dina tänder och tandblekningen går vanligtvis snabbare än om du bleker tänderna hemma.

Tandblekningsgel

Tandblekningsgelen som används för att bleka tänderna hos tandläkare har oftast samma verksamma ämne som den man använder för hemma bruk men har en starkare koncentration och därför brukar tandblekningsprocessen generellt bli kortare.

Hur går det då till när man väljer att bleka tänderna hos tandläkare? Själva tandblekningen sker inte hos tandläkaren utan med hjälp av den specialtillverkade skenan, instruktioner samt med tandbleknings-produkten, du får hos tandläkaren, gör du själva tandblekningsprocessen själva i hemmet.

En annan metod vilken du kan använda vid valet att bleka tänderna hos tandläkare är, tandblekning med laser. Vid blekning med laser använder man sig av en ännu högre koncentration av tandblekningsmedlet vilket sedan förstärks ytterligare med hjälp av laser.

Snabbare process

Denna metod gör tandblekningsprocessen betydligt snabbare. Behandlingen tar ungefär en timme och kan förefalla behov av att upprepa behandlingen några gånger för att få önskvärt resultat.

Ytterligare en metod för att bleka tänderna hos tandläkare är Air Flow. Denna metod är vanligtvis rätt så billig och innebär att man rengör tänderna med en luftstråle blandad med vatten och bikarbonat för att avlägsna ytliga fläckar från tänderna.

Tandblekningsmetoder

Som med alla tandblekningsmetoder, oavsett om det är frågan om att bleka tänderna hos tandläkare eller att bleka tänderna hemma kan denna metod ge ilningar i tänderna som kan vara i några dagar.

Tandblekning med laser utförs oftast på tandkliniker och den mer traditionella tandblekningen görs av de flesta tandläkaren och även numera hos folktandvården.

Lämna ett svar