Tandvård för friskare tänder

Många gånger tänker vi inte på våra tänder förrän någonting händer. Vi får hål i tänderna eller de blir missfärgade. Men tänderna är där för resten av livet och det är väl värt mödan att ägna några minuter åt tandvård varje dag.

Mer än att borsta tänderna

Tandvård innebär mer än att bara borsta tänderna, även om det är väldigt viktigt. Man ska också se till att välja en bra tandkräm, det kan göra stor skillnad för tänderna och deras utseende. När man borstar tänderna, är det viktigt att komma åt överallt.

Det kan behövas en liten extra borste som går mellan och bakom tänderna. Tandtråd bör också alltid användas för en ordentlig tandvård. Det finns speciell utrustning som inte är så dyr, men som kan hjälpa en att hålla tänderna rena på alla sidor.

Äter och dricker

Tandvård börjar med vad man äter och dricker. Mat som innehåller socker främjar bildandet av bakterier på tänderna. Likaså fräter sura drycker, som juice och läsk på tänderna.

Om man har problem med matsmältningen, med sura uppstötningar, kan det också påverka tänderna. Det gäller alltså att tänka på vad och hur man äter för en komplett tandvård.

För att tänderna ska vara riktigt fina, utseendemässigt, måste man också tänka på vad man stoppar i munnen. Kaffe, nikotin, och läsk, har alla en tendens att missfärga tänderna, de blir gula eller fläckiga.

Bleka sina tänder

Med dagens tandvård är det naturligtvis möjligt att bleka tänderna. Det är varken så dyrt eller komplicerat längre. Om man gör en ordentligt tandblekning, håller den i flera år.

För en komplett tandvård måste man regelbundet gå till tandläkaren. Där röntgar de och kontrollerar alla tänder för att se att det inte finns några hål och andra problem. Det är också väldigt vanligt med tandsten men tandläkaren kan ta bort den.

För personer som idrottar kan de göra speciella tandskydd. En ordentlig rengöring av tänderna varje eller vartannat år är även en viktig del av tandvården.

Tandlossning

Tandlossning är ett annat problem som kan kontrolleras med noggrann tandvård. Rökning, till exempel, försämrar immunförsvaret och gör det lättare att få inflammerat tandkött. Mer än hälften av alla som har tandlossning är rökare.

Diabetes och stress är andra faktorer som spelar roll. Regelbunden tandvård är mycket viktig. Borsta tänderna, använd tandtråd eller tandpetare, och gå till tandläkaren minst vartannat år, för att förebygga tandlossning.

Daglig tandvård

Man ska inte vänta på att bli kallad till tandläkaren för att börja tänka på tandvård. De dagliga vanorna, med kost och rengöring av tänderna, är mycket viktiga. Det är också viktigt att komplettera tandvården med regelbundna tandläkarbesök. Eftersom tänderna ska hålla länge, är det viktigt att ta hand om dem.

Lämna ett svar