Tandvård för gravida

Tänder och graviditet

Grattis, du har just fått veta att du är gravid och tankarna om framtiden far runt som virvelvindar i ditt huvud. Det här är en tid då du knappast tänker så mycket på dina tänder, men det borde du. När du läser böcker om graviditet så ser du snabbt att man ska undvika viss typ av tandvård där röntgen och farliga ämnen ingår. Det är bra att vänta med tandblekning hemma eller hos tandläkare när du är gravid.

Var försiktig

Det här betyder dock inte att du ska undvika tandvården, för under graviditeten så kommer dina tänder att vara särskilt utsatta och då är det viktigt att du sköter om dem på rätt sätt. Välj en tandläkare som kan ge dig rätt typ av vård och även tala om hur du ska klara dig igenom graviditet och första tiden med din nya bebis med tänder som förblir starka och vackra.

Farligt hos tandläkaren

Du har säkert hört att det är farligt att gå till tandläkaren då man är gravid. Det här stämmer i det fall att man tar röntgenbilder eller får starka medel för att till exempel bedöva tandköttet.

Därför är det otroligt viktigt att tala om för tandläkaren att man är gravid innan en undersökning sätter igång. En duktig tandläkare kan ge tandvård för gravida utan att använda sig av röntgen eller farliga medel.

När man är på plats så kan man även se till att boka in ett nytt besök någon gång efter födseln så att man inte missar detta då allting förändras med en ny människa i tillvaron.

Tandvard gravida

Sena nätter och långa dagar

Graviditet innebär många förändringar och det är välkänt att många kvinnor äter mer och på ett annat sätt. Om man stoppar i sig mycket frukt, dricker läsk eller annat som gärna fastnar på och mellan tänderna så får man inte glömma bort att även öka på tandvården.

God munhygien

Munhygienen blir lidande då man går från 5 mål per dag till 15! Dessutom så kommer kroppen att förändras och då man råkar ut för kalciumbrist och muntorrhet så ökar risken för hål.

Tänder och tandkött försvagas vilket gör att graviditeten kan bli en tid då man lägger grunden för framtida problem. När det blir sena nätter och långa dagar så kan man känna för något sött, det är fullt naturligt, men det gäller att motverka detta med bra produkter som mun-skölj och tandtuggummin.

Planera in tandvården till efter födseln

Skjut inte på besöket till tandläkaren! Om du börjar uppleva mindre sensationer som ilningar eller en tand som inte känns len och jämn då du drar tungan över den så ska du se till att bli undersökt.

Visst, du kanske inte kommer att kunna få den behandling som du verkligen behöver på grund av att du ammar men då man är medveten om vad som är på gång så kan man se till att det inte blir värre genom att sköta sin munhygien extra nog i enlighet med det som tandläkaren föreskriver.

Var noga med dina tänder

Dessutom så ser man ju till att få en påminnelse om att återkomma så snart som amningen är mindre intensiv och det blir säkert med bedövningar, röntgen och annat som kan krävas för att laga och underhålla tänderna.

Lämna ett svar