Vad är tandblekning?

Hur bleker man sina tänder?

När du väl bestämt dig för att bleka tänderna är nästa steg att välja hur du ska gå tillväga och vilken produkt du vill använda. Det finns en hel uppsjö av produkter på marknaden som ger olika typer av effekt och med ett pris som varierar kraftigt. Här hittar du billiga tandblekningskit.

EU-reglerna ändrats om vad som gäller vid hemmablekning(läs mer om regler för tandblekning här), vilket innebär att du som vill bleka tänderna hemma bara kan köpa tandblekning utan peroxid (eller med mycket låga halter peroxid).

Peroxidfri tandblekning

Enbart tandläkare får numera använda peroxid vid tandblekning. Detta beror på att peroxiden kan vara skadlig att använda för den som är ovan. Gör man fel finns risken att både emaljen och tandköttet skadas.

Skillnaden mellan peroxidfri tandblekning och tandblekningsmetoder som innehåller peroxid är hur de bleker tänderna. Peroxidfri tandblekning är effektivt mot att ta bort missfärgningar som uppstått över tiden på grund av förtäring av sådant som lätt färgar tänderna, såsom kaffe, tobak och rödvin.

vad ar tandblekning

Hjälper mot gula tänder

Tänderna blir även gulare med åren vilket tandblekningen kan hjälpa mot. Däremot kan den inte ändra tändernas naturliga gulaktiga ton.

Många har tänder som inte är vita från början och medan peroxidfri tandblekning inte kan ändra tändernas naturliga färg kan tandblekning hos tandläkaren som innehåller peroxid bleka tänderna så att de blir vitare än de egentligen är. Den största skillnaden brukar dock ses när fläckarna på tänderna bleks bort. Därför kan även peroxidfri tandblekning ge fullgott resultat.

Bleka sina tänder hemma

När du bleker tänderna hemma är den vanligaste varianten att du gör det med en tandskena. Det finns flera olika typer av kit som innehåller tandskena och de fungerar på lite olika sätt men ofta kommer de som två skenor bestående av tjock plast.

Dessa måste formas efter dina egna tänder för att få så bra effekt som möjligt. Detta görs genom att du kokar upp vatten i en kastrull. Lägg sedan tandskenan i vattnet i några minuter – exakt hur länge kommer att stå i bruksanvisningen.

Mjuk skena som anpassar sig

Lyft upp skenan när den mjuknat. Sedan formar du skenan kring exempelvis den övre tandraden först. Du trycker skenan mot tänderna och formar den så att den bildar en slags barriär runt tänderna.

När den svalnat tar du av den och förhoppningsvis har du då en skena som passar dina tänder perfekt. Gör samma sak med den nedre tandraden och du har dina bettskenor redo.

Det finns också företag som erbjuder en färdig skena som du inte behöver koka. Dentasy är ett sådant exempel där deras tandskena är färdig för både övre och undre tandrad samtidigt vilket är väldigt bekvämt.

Tandblekningsgel

Därefter fyller du skenorna med tandblekningsgel och stoppar in skenorna i munnen. Det är viktigt att du placerar tandblekningsgelen så att den kommer på framsidan av dina tänder.

Hur ofta och länge varierar beroende på de olika märkena och hur stark gelen är. Vanligt är att de ska sitta i en halvtimme om dagen morgon och kväll i en vecka, men det är viktigt att följa råden på den förpackning man köper och inte låta dem sitta i längre än rekommenderat.

Gelen tar  bort missfärgningar

Det kan vara skadligt eller åtminstone ge smärtsamma ilningar som går att undvika. Under behandlingen bryts en verksam substans från tandblekningsgelen ned och frigör syra, ofta citronsyra, som reagerar med missfärgningarna som finns på tänderna samt på organiska fläckar.

Vitare tänder

När dessa reagerar oxideras fläckarna och gör att tänderna blir vitare. Om du har konstgjorda tänder eller lagningar kommer dessa inte påverkas eftersom tandblekningen endast reagerar med naturliga tänder. Efter en fullständig behandling har du ett vackrare, vitare leende, ofta i flera år framöver.

Lämna ett svar