Vitare tänder hemma

Villo du ha vitare tänder?

Som unga har de flesta människor vita och fina tänder. Ytan på emaljen är porslinslik och det är den som gör att tänderna ser vita ut. Den viktiga emaljen är till för att skydda våra tänder mot syraangrepp som uppstår när vi äter eller dricker.

Emaljen skyddar också tänderna vid tandgnissling. Med åren slits denna viktiga yta och tandbenet, som också kallas för dentin och är tandens kärnmaterial, börjar synas mer och mer. Det är detta som gör att tänderna ser gula ut. Att bleka tänderna något man har gjort länge med hjälp av diverse olika metoder, vissa säkrare än andra. Det kan låta lite avskräckande för vissa att göra tandblekning hemma utan tandläkares överinsyn.

Skonsamt för emaljen

Rädslan för att skada den viktiga emaljen är det som avskräcker de flesta från hemmametoderna eftersom sådana skador kan leda till att man lättare får hål i tänderna. I dagsläget finns det dock en hel uppsjö med olika metoder som du säkert kan utföra på egen hand i hemmet, istället för att gå till en tandläkare som gör det åt dig till en betydligt högre kostnad.

De vanligaste gör-det-själv-metoderna innefattar tandkräm, tandblekningspenna, gel och skena samt så kallade ”white strips”, som är en typ av klistermärken som enkelt sätts på framsidan av tänderna under en tid för att sedan tas av.

Självklart ska all tandblekning användas med sunt förnuft och i lagom mängd. Som med allt annat här i livet blir slitage resultatet av allt som används i för stor uträckning. Var därför alltid noga med att följa instruktionerna till ditt hemmablekningskit.

vitare tander hemma

Vitare tänder med tandblekning

Alla dessa produkter på marknaden ger ett varierat resultat. Allt beror på hur du sköter tandhygienen, vad du äter och dricker och hur dina tänder såg ut sedan innan. En metod kan fungera för en person medan någon annan inte alls får samma resultat.

Om en metod inte ger det resultat du hade önskat dig, prova då istället en annan metod och chansen finns att resultatet blir bra. Det är alltid viktigt att läsa igenom bruksanvisningen som medföljer till varje enskild metod innan du påbörjar behandlingen.

Genom att göra det försäkrar du dig om att uppnå ett bra resultat på ett säkert sätt. Överlag ger tandblekning bäst effekt på tänder som gulnat naturligt på grund av mat, dryck eller rökning men kan också fungera på andra typer av missfärgningar.

Full effekt på tandblekning

Det är viktigt att tänka på att full effekt uppnås först efter cirka två veckor. För att upprätthålla ditt vita leende kan du köra en tandblekning någon gång för att förbättra och bevara resultatet då tänderna alltid med tiden blir naturligt missfärgade av mat och dryck.

Under årets gång är det dessutom viktigt att du efter måltider sköljer munnen med vatten och att du är noggrann med tandborstning och munskölj. Har du detta i åtanke kommer resultatet av din tandblekning att hålla längre och du kommer garanterat att vara nöjd.

Prisvärt med hemmablekning

Att göra tandblekning hemma istället för att gå till en tandläkare är ett billigt alternativ. Det är faktiskt nästan tio gånger billigare att göra det själv vilket. Det är alltså inte särskilt förvånande att metoden har ökat i popularitet de senaste åren.

Varför är det då dyrare hos tandläkaren?

Den största skillnaden mellan den tandblekning du gör hemma själv och den som görs hos tandläkaren, är att tandläkaren använder en typ gel som har hög koncentration av peroxid.

Peroxid kan ge skador på gom och tandkött och får därför endast användas av legitimerade tandläkare som ser till att gelen aldrig kommer i kontakt med annat än tänderna.

Den här typen av gel tillsammans med kostnaderna för tandläkarens tid gör att en blekningsbehandling hos en tandläkare kostar mer.

Viktigt att tänka på

På senare år har regleringen av tandblekningsmedel blivit tuffare. Detta gör blekningen hemma till en säker process och du behöver inte oroa dig för att bleka på fel sätt.

Det som är viktigt att tänka på som användare av dessa produkter är att du följer anvisningarna till punkt och pricka. Det är då resultatet blir allra bäst och du kan samtidigt vara säker på att du inte skadar dina tänder.

Var särskilt noga med att inte överstiga den angivna tiden när du använder till exempel en skena med gel. Ska skenan vara inne i en timme och du har den inne i två ger detta inte bättre resultat – snarare ökar risken för att skada tandkött och emalj.

En del användare kan vara rädda för att få det där onaturliga bländande vita leendet. Var inte orolig för det, alla blekningsgeler bleker tänderna gradvis och du upprepar behandlingen till dess att du är nöjd med resultatet.

Skulle du mot all förmodan inte vara nöjd med ditt slutresultat, då har en hel del företag på marknaden en Nöjd Kund-garanti. Detta betyder att du som kund helt enkelt får tillbaka pengarna vid missnöje.

Innan man börjar använda tandblekning hemma ska man gå till en tandläkare och se till att man inte har hål i tänderna eller andra skador som kan förvärras vid en tandblekning. Många tandläkare menar att man helst ska vara över 20 år innan man använder sig av tandblekning.

Detta råd grundar sig på att den inre vävnaden (pulparummet) inte är färdigutvecklad innan 20 års ålder och det bör den vara innan den kommer i kontakt med blekningsmedel.

Gravida och tandblekning

Kvinnor som är gravida eller ammar ska alltid rådgöra med en läkare innan de påbörjar en tandblekning. Det finns inga studier som påvisar att det är farligt att använda tandblekning under graviditet eller amning, men det har inte heller gjorts tillräckligt många eller omfattande studier för att bevisa motsatsen.

Fram till dess att detta är gjort är det många företag som råder gravida eller ammande att inte chansa utan att hellre vänta med tandblekning.

Fördelar med tandblekning hemma

Att bleka tänderna hemma betyder att man kan göra det när man vill och samtidigt inte lägga ut för mycket pengar. Det är en metod som är snäll mot plånboken helt enkelt.

Företagen som finns på nätet erbjuder support och svarar mer än gärna på alla frågor och funderingar du har kring tandblekning.

Det som också är positivt är att du själv kan välja den metod som passar dig bäst beroende på hur bråttom du har att få dina tänder vita eller om det kanske bara är en eller två tänder som du vill bleka.

Det finns olika metoder och varje metod är unik utifrån just din situation. För dig som är på resande fot och inte har tid att greja med att gjuta skenor och ha i dem flera timmar varje natt är det perfekt att använda en tandblekningspenna.

Har du tid att använda skena, till exempel nattetid, kan det trots allt vara ett bättre alternativ, då det oftast ger bättre resultat än penna. Pennan är dessutom bara tänkt till att användas om man har en eller ett par tänder som man vill bleka.

Som sagt är tandblekningsindustrin ganska stor och det finns en mängd olika produkter där ute. Det gäller bara att hitta det som passar dig bäst. Ta dig tid att sitta och göra lite efterforskningar innan du väljer från vem och vilken typ av produkt du beställer.

Risker tandblekning hemma

Biverkningar som har rapporterats vid användning av vissa tandblekningsgeler är en avdomnad känsla som inträffar ett par minuter efter behandlingen.

Det har dock visat sig att detta inte är något farligt utan det går över ganska snabbt. Ibland kan man dessutom få ilningar om blekningsgelen innehåller väteperoxid eller karbamidperoxid, så kolla därför efter detta när du inhandlar ditt tandblekningskit från leverantörerna.

Numera får inte starka tandblekningsgeler säljas till privatpersoner, men detta kan ändå vara något att hålla utkik efter.

För att undvika eventuella biverkningar vid tandblekning hemma så gäller det bara att kolla upp gelen du använder. Använder du blekmedel utan att kontrollera vad den innehåller det så kan det få oanade konsekvenser.

Därför ligger det i ditt intresse att vara välinformerad. Innan du köper ditt kit, gå helt enkelt in på internet eller vår sida och gör en sökning på den produkt du tänker köpa så får du reda på allt du behöver veta om den.

Väljer du dock någon av företagen som vi tipsar om överst på denna sida så kan du känna dig trygg. Dessa har vi granskat och noggrant betygsatt efter dess kvalitet och resultat.

Hoppas du finner denna information och sida till hjälp och har du ytterligare frågor kring tandblekning så kan du skicka ett mail till oss.

Lämna ett svar